Antara ‘Freehold’, ‘Leasehold’ dan “Hak Milik Sementara”

Sedikit perkongsian ingin saya tulis di dalam artikel kali ini adalah mengenai jenis pegangan hartanah dan juga sedikit penjelasan tentang jenis hakmilik yang menjadikan sesetengah orang sedikit keliru mengenainya.

Ini adalah berikutan beberapa salah faham yang berlaku apabila saya bersembang dengan beberapa orang bakal pembeli rumah, pemilik dan juga oleh sesetengah agen hartanah sendiri.  Antara yang ingin saya kongsikan di sini adalah mengenai pegangan milikan bebas (freehold), pajakan (leasehold) dan juga apakah dia Hakmilik Sementara yang mana boleh jadi ‘freehold’ mahupun ‘leasehold’.

Untuk penerangan di dalam artikel ini saya tidak akan menyentuh dengan mendalam dari segi perundangan (akta-akta dan sebagainya) tetapi hanya lebih kepada penerangan yang lebih mudah difahami oleh orang-orang biasa.

OK, pertamanya apakah FREEHOLD dan apa pula LEASEHOLD?

Hakmilik Pegangan Bebas (Pej Tanah Daerah - Geran Mukim)FREEHOLD atau pegangan bebas merupakan tanah di mana pemilikannya adalah untuk tempoh selama-lamanya (kekal).    Dalam ertikata mudah, pemilik tanah pegangan bebas memiliki tanah tersebut selamanya tanpa tertakluk kepada tanah tersebut kembali semula kepada hak milik kerajaan selepas sesuatu tempoh tertentu (kecuali melalui pegambilan balik tanah oleh kerajaan).  Di dalam dokumen hakmilik muktamad (‘final title’), pegangan bebas dikenali sebagai GERAN (sama ada Geran atau Geran Mukim) seperti di dalam rajah di sebelah.  Geran merujuk kepada hakmilik yang dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Negeri manakala Geran Mukim merujuk kepada hakmilik yang dikeluarkan dan ditadbir oleh Pejabat Tanah dan Daerah.

Sebagai contoh, jika dokumen hakmilik itu dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar Tanah Negeri maka ianya menggunakan No. Hakmilik seperti GERAN 1234 manakala jika ianya dikeluarkan oleh Pejabat Tanah Daerah maka No. Hakmilik adalah seperti Geran Mukim 1234.

 LEASEHOLD atau pegangan berstatus Pajakan pula merupakan jenis pegangan ke atas hartanah untuk suatu tempoh yang telah ditetapkan.  Pada masa ini tempoh pajakan yang biasa dilihat atau dikeluarkan oleh kerajaan negeri / Pejabat Tanah adalah untuk 99-tahun.  Di negeri seperti Sabah & Sarawak, kita mungkin melihat tempoh pajakan yang lebih panjang manakala untuk hakmilik lama dan tujuan selain kediaman anda mungkin akan lihat pajakan untuk tempoh seperti 30 atau 60 tahun.  Persoalan utama di sini apa akan jadi selepas tempoh pajakan tersebut tamat?  Jawapannya, tanah tersebut akan kembali menjadi hakmilik negeri.  Walau bagaimanapun, ini jarang berlaku kerana kebiasaannya pemilik tanah kediaman akan diberikan peluang untuk memperbaharui/memanjangkan tempoh pajakan tersebut dengan membayar sejumlah premium mengikut kadaran nilai tanah semasa.   Sekiranya anda merupakan pemilik tanah jenis pajakan, anda tidak perlu menunggu sehingga pajakan tersebut tamat tempoh untuk memohon tetapi boleh mula memohon apabila tempoh pajakan tersebut semakin pendek (sekitar kurang 30-50 tahun) kepada Pejabat Tanah.  Anda akan dimaklumkan mengenai jumlah premium yang perlu dibayar untuk permohonan tersebut dan perlu membuat pembayaran sebelum ianya diluluskan.   Untuk negeri Selangor, adalah dimaklumkan pada tahun 2011 bahawa pemilik yang terus tinggal di hartanah berkenaan hanya perlu membayar RM1,000 sahaja berbanding jumlah premium mengikut nilai pasaran tersebut sehingga beliau menjual hartanah berkenaan.  Jumlah ini adalah tersangat kecil dan merupakan suatu tindakan yang baik dari kerajaan negeri tersebut.  Sebagaimana dokumen hakmilik kekal, pegangan pajakan juga mempunyai pengenalan tersendiri dalam membezakannya di dalam dokumen hakmilik.  No. Hakmilik muktamad bagi pegangan pajakan akan menggunakan PAJAKAN 1234 atau PAJAKAN MUKIM 1234 – merujuk cara yang sama seperti Geran.

Secara amnya kebanyakan tanah-tanah untuk projek perumahan pada masa ini adalah berstatus ‘Pajakan’ kerana ianya merupakan tanah yang ‘diberimilik’ oleh kerajaan kepada pemaju untuk dibangunkan.  Hanya projek-projek perumahan terdahulu yang mana tanah sudah dimiliki oleh individu sahaja biasanya yang memiliki status pegangan bebas (kekal).  Penerangan lanjut diperlukan untuk perkara ini nanti!..

Dari segi nilaian hartanah pula, sebagaimana sedia maklum, tanah dengan ciri2 yang sama akan mempunyai nilai yang lebih tinggi untuk pegangan bebas berbanding pajakan.  Selain disebabkan tempoh pegangan tersebut, ianya adalah berkaitan dengan permintaan dan juga tempoh pindahmilik yang lebih panjang untuk pegangan pajakan yang memerlukan kebenaran/kelulusan dari Pihak Berkuasa Negeri untuk pindahmilik tersebut yang kadangkala memakan masa sehingga 1 tahun.

Apakah pula HAKMILIK SEMENTARA?

Sebagaimana yang telah saya terangkan di atas, dokumen hakmilik MUKTAMAD akan menggunakan no. pengenalan seperti Geran, Geran Mukim, Pajakan, Pajakan Mukim dan sebagainya.  Bagaimana pula bagi hakmilik yang belum muktamad? Untuk hakmilik yang belum muktamad, no. pengenalan hakmilik yang digunakan yang mungkin anda pernah lihat adalah seperti H.S.(D)1234 atau H.S.(M)1234.  Huruf pengenalan H.S. di sini sebenarnya merujuk kepada Hakmilik Sementara‘ manakala (D) dan (M) masing-masing merujuk kepada Pejabat Pendaftar atau Pejabat Tanah Daerah berkenaan iaitu D (Daftar) – Pejabat Pendaftar Negeri manakala M (Mukim) – Pejabat Tanah Daerah.  Terdapat sebahagian mereka yang keliru dengan anggapan bahawa Hakmilik Sementara merupakan pegangan ‘sementara’ yang mereka fikir pegangan pajakan sedangkan ianya suatu perkara yang berbeza.  Semoga penerangan ini dapat memberikan pencerahan kepada masalah tersebut.

Oleh itu, Hakmilik Sementara ini juga mempunyai jenis pegangan yang berbeza iaitu sama ada ianya pegangan bebas ataupun pegangan pajakan yang mana boleh dirujuk di dalam dokumen hakmilik tersebut.

Walaupun Hakmilik sementara ini bukanlah dokumen hakmilik muktamad ianya tetap sah digunapakai sebagaimana butiran yang tercatit di dalamnya sehinggalah hakmilik muktamad dikeluarkan.  Hakmilik muktamad merupakan hakmilik berdasarkan ukuran akhir/sebenar Pejabat Tanah dan terdapat kemungkinan saiz muktamad tanah anda sedikit berbeza dari saiz di dalam hakmilik sementara.

Diharapkan sedikit penerangan ringkas mengenai 3 perkara di atas dapat memberikan penjelasan kepada mereka yang masih belum jelas mengenainya.  Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lanjut, sila berikan di ruangan komen di bawah.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


36 Comments

  1. Ilyas

    Thanks atas sharing ni.. just nak tanya berapa biasanye byaran premium untuk panjangkan lease hold?

    ReplyReply
  2. Yusnida

    Tuan, info yang diberi sangat berguna dan difahami. Saya ada soalan. Bagaimana saya nak tahu baki tempoh pajakan rumah saya (berstatus Leasehold), terletak di Shah Alam, Selangor. Tq

    ReplyReply
  3. Ahmad Fuad Rusdi

    baru2 ini saya telah membeli kediaman dgn status leasehold 983 tahun. (tempoh pajakan sebenar ialah 999 tahun.

    Adakah leasehold 999 tahun ini statusnya sama dgn freehold?

    ReplyReply
  4. Ilyas,
    Pengiraan utk byrn premium di Selangor adalah 1/4 daripada nilai pasaran, dibahagi 100 dan di darab dgn jumlah tahun ygn ingin disambung. Sbg contoh, jika tanah banglo dengan saiz 5,000kp dengan nilai pasaran RM100 sekaki dan permohonan untuk sambungan 60 tahun maka premium adalah RM100/4/100 x 60 tahun x 5,000 kaki = RM75,000. Saya tidak pasti sama ada negeri-negeri lain menggunakan kiraan yang lain atau tidak. Tetapi secara asasnya ia berdasarkan nilai pasaran dan tempoh lanjutan.

    Yusnida,
    Sila semak di dalam dokumen hakmilik. Jika tanah pajakan, ia akan menyatakan tempoh pajakan serta tarikh tamat tempoh pajakan tersebut. Sbg contoh, 99-tahun tamat pada 21 Julai 2088.

    Ahmad Fuad,
    Boleh saya tahu di mana tanah tersebut. Biasanya untuk tempoh sepanjang itu, kita boleh mengambilkira ianya sebaik nilai freehold kerana tempohnya yg sangat panjang dan boleh tinggal untuk lebih 10 generasi.

    Semoga jawapan di atas membantu.

    ReplyReply
  5. Thanks,saya ada 1 soalan, apa yg dimaksudkan dengan rizab melayu geran mukim? rizab melayu pegangan bebas?

    ReplyReply
  6. Razi,
    Rezab Melayu Geran Mukim merujuk kepada Tanah Simpanan Melayu dengan status pegangan bebas. Tanah jenis ini tertakluk kepada sekatan kepentingan (restriction) tanah rezab melayu.

    ReplyReply
  7. zackery

    bila leasing sudah tamat, hartanah akan dikembalikan kpd kerajaan.
    Adakah penyererahan tersebut secara percuma? Atau ada pampasan dari kerajaan? Jika ada pampasan, apakah jenis pampasan yg boleh dituntut?

    ReplyReply
  8. salam tuan,saya ni fresh dan baru nak belajar…nak tanye ckit la,klau kte bli rumah status leasehold…bleh ke kte nk jual balik??

    ReplyReply
  9. Salam tuan penasihat.. 1 soalan saja dpd saya. Adakah tanah hakmilik sementara boleh memohon untuk dijadikan hakmilik kekal? Jika boleh,Bagaimanakah caranya dan adakah mengambil masa yg lama untuk selesai serta bila boleh keluar geran hakmiik kekal…

    ReplyReply
  10. applesamanthalee

    First of all, TQ for sharing =)
    I have 1 question on the below, which you says like this:

    “Walaupun Hakmilik sementara ini bukanlah dokumen hakmilik muktamad ianya tetap sah digunapakai sebagaimana butiran yang tercatit di dalamnya sehinggalah hakmilik muktamad dikeluarkan. Hakmilik muktamad merupakan hakmilik berdasarkan ukuran akhir/sebenar Pejabat Tanah dan terdapat kemungkinan saiz muktamad tanah anda sedikit berbeza dari saiz di dalam hakmilik sementara.”

    Is it necessary must get ukuran akhir/sebenar Pejabat Tanah? Is it necessary must change from Hakmilik Sementara to Hakmilik Muktamad?
    Please advise, thank you very much.

    ReplyReply
  11. salam,

    Ape beza plak dgn geran yg tertulis hak milik sementara MCL tetapi di no geran tercatit H.M.M ****
    Boleh ke geran ini ditukar ke hak milik muktamad.

    Tq

    ReplyReply
  12. Salam Ijat,
    MCL atau Melaka Customary Land (Tanah Adat Melaka)adalah serupa seperti Tanah Rezab Melayu di sstgh negeri lain. Oleh itu dari segi pengeluaran Hakmilik Muktamad ia seharusnya sama dgn yg diterangkan kerana ianya tertakluk di bawah Kanun Tanah Negara 1965.

    ReplyReply
  13. bila leasing sudah tamat, hartanah akan dikembalikan kpd kerajaan.
    Adakah penyererahan tersebut secara percuma? Atau ada pampasan dari kerajaan? Jika ada pampasan, apakah jenis pampasan yg boleh dituntut?

    ReplyReply
  14. Assalammualaikum tuan penasihat,

    nak tanya kalau geran free hold – non bumi lot, dalam geran tertera di bawah SEKATAN-SEKATAN KEPENTINGAN :-
    tanah ini tidak boleh dipindah milik, dipajak, digadai, melainkan dengan kebenaran bertulis daripada Pengarah Tanah dan Galian Negeri.

    Soalan saya :
    Adakah geran mukim jenis ini warga luar (antarabangsa boleh beli)?

    mohon penasihat memberi nasihat.terima kasih…

    ReplyReply
  15. Salam Tuan,

    Terima kasih di atas informasi yang sangat-sangat bermanfaat ini. Semoga Tuan diberkati Allah. s.w.t di atas perkongsian ilmu ini.

    ReplyReply
  16. terima kasih atas maklumat yg byk membantu ini.

    ReplyReply
  17. Saya pun nak tny kalau goverment nak balik tanah tu,adakah pemilik rumah akan mendapat pampasan setelah lebih dr tempoh 99 tahun?

    ReplyReply
  18. Salam tuan,

    saya ada beberapa persoalan:-

    1) bagaimana cara untuk membaca geran tanah? sebab saya ditugaskan untuk buat land search pada sebuah tanah di Kota Bharu?

    2) manakah saya boleh dapat info tentang restrictions pada tanah rezab melayu di Kelantan?

    3) Kelantan ada enakmen/akta tanah mereka sendiri ke?

    Minta Bantuan tuan. terima kasih

    ReplyReply
  19. berapa kos yang bank kenakan setelah rumah apartment kos rendah setelah loan habis di bayar untuk mendapatkan geran dan lain2 document.dan adakah ia memerlukan khidmat lawyer.

    ReplyReply
  20. informasi dn soal jwb yg sgt membantu ..
    sy merupakan seorg pelajar dn sgt berminat berkaitan tanah..

    ReplyReply
  21. ROSHIMAH BT HUSSAIN

    Geran hak milik sementara boleh diubah atau tidak sekiranya terdapat ukuran tanah tidak betul? bahagian mana yang perlu keluarkan surat JUPIM atau PEJABAT TANAH? Apa prosuder yang perlu diambil?

    ReplyReply
  22. Saya pun nak tny kalau goverment nak balik tanah tu,adakah pemilik rumah akan mendapat pampasan setelah lebih dr tempoh 99 tahun?

    ReplyReply
  23. mohd faizaari

    Tips Hartanah…dlm tu ada kata rm1k jer untuk negeri selangor…tp kiraan tuan lain…mn yg btul nie

    ReplyReply
  24. Tuan,
    Tanah rezab melayu bolih ke dijual kapada bangsa asing sperti ladang kelapa sawit area kedah.

    ReplyReply
  25. as salam,

    Bagaimana pula dengan pembelian rumah yang dikatakan sebagai freehold oleh SPNB tetapi menggunakan geran hak milik sementara?? Walaupun hak milik tanah telah ditukar atas nama pemilik rumah namun kenapa nama geran tersebut masih Hak Milik Sementara dan bukan Hak Milik Kekal
    Boleh tuan terangkan sebab saya mula keliru. Adakah ia sama seperti rumah leasehold??apakah kesan untuk jangka masa panjang sekiranya saya membeli rumah tersebut??

    ReplyReply
  26. tang chun can

    Selepas I tukar geran sementara kepada geran mukim.saya mendapati saiz tanah saya menjadi kecil.apa harus I buat.

    ReplyReply
  27. nak tanya sikit…tanah geran kampung ble jual ke??

    ReplyReply
  28. sherry chan

    salam,
    suami saya bercadang hendak membeli rumah leasehold yang hanya tinggal 70 tahun untuk pelaburan. adakah rumah itu mempunyai “value” memanndangkan tempoh pajakan rumah semakin kurang?. terima kasih.

    ReplyReply
  29. kamatul zaman

    Aslmkm. Ada org nak jual tanah. Dan sy pun ingin membelinya. Tetapi dalam geran tu di tulis “Pajakan Mukim”. Persaolannya. Bolehke tanah pajakan mukim di jual dan d pindah milik .
    Terimakasih dan wslm. Kamarul

    ReplyReply
  30. normala yusof

    Aslmkm.

    Sy ingin tahu adakah tanah “Pajakan Mukim”, brsekatan : utk tanaman jangka panjang (dusun) : boleh di tukar ke tanah kediaman dan d pecah-pecahkan untuk jadi lot-lot kediaman yg ada geran sendiri
    Terimakasih dan wslm.
    normala.

    ReplyReply
  31. tuan rumah

    bagaimana saya hendak tukar hak milik sementara ke freehold. geran saya tulis “sempadan yang ditunjukan dengan warna merah belum ditetapkan secara ukur”

    ReplyReply
  32. Thanks for your information,tapi saya masih keliru dgn makna hak milik sementara.boleh tuan jelaskan lebih lanjut,dan di mana kita boleh rujuk sesebuah rumah tu samada ia freehold,leasehold atau hakmilik sementara? adakah di pejabat tanah?memandangkan
    saya ingin membeli rumah 2nd hand,saya tak nak menyesal dan kerugian di kemudian hari.terima kasih.

    ReplyReply
  33. Shahrul Fared

    Tuan, jika saya memiliki geran ‘hakmilik sementara’, bagaimana bole saya menukarnya kepada ‘geran mukim’?
    Kerana apabila saya membayar cukai tanah, apa no. yg tertera adalah GMxxxx dan bukannya lagi HSxxxx.
    Harap dapat penjelasan.
    Terima kasih.

    ReplyReply
  34. Kalau geran yang dimiliki leasehold boleh ke kita tukar ke freehold?

    TQ

    ReplyReply
  35. salam,sy ingin membeli rumah di atas tanah pajakan, tp ada sdikit musykil,
    1. adakah rumah tersebut boleh ditukar nama hak milik di atas geran?
    2. jika sy sudah membeli rumah itu,adakah tanah tersebut masih dimiliki oleh tuan lama?

    ReplyReply
  36. @rafaei:

    1 – Boleh. tiada masalah. tetapi dalam sesetengah keadaan seperti pindahmilik drpd bumiputera kepada bukan bumi mungkin tidak boleh… atau agak susah.

    2 – Tidak. Tuan lama yang menjual tidak boleh mengambil semula tanah tersebut kerana anda mempunyai ‘hak’ (setelah membeli) di atas baki pajakan yang masih wujud tetapi Pihak Berkuasa Negeri (PBN) berhak untuk mengambilnya atas kegunaan tertentu sebagaimana termaktub dalam Akta Pengambilan Tanah 1960.. atau ianya kembali menjadi milik PBN selepas tamat tempoh pajakan tersebut.

    ReplyReply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>