Home Blog

Kegawatan Ekonomi, ‘Housing Bubble’ dan Pasca Covid-19 [Bahagian 2]

0

Artikel ini dikongsi semula dari posting asal MOHD KHAIRUL di Facebook beliau.

Sekiranya anda belum membaca BAHAGIAN 1, anda boleh membacanya di sini:
Kegawatan Ekonomi, ‘Housing Bubble’ dan Pasca Covid-19 [Bahagian 1]

https://www.facebook.com/mk.tipshartanah/posts/3187139474630070

𝐊𝐞𝐠𝐚𝐰𝐚𝐭𝐚𝐧 𝐄𝐤𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢, '𝐇𝐨𝐮𝐬𝐢𝐧𝐠 𝐁𝐮𝐛𝐛𝐥𝐞' 𝐝𝐚𝐧 𝐏𝐚𝐬𝐜𝐚 𝐂𝐨𝐯𝐢𝐝-𝟏𝟗 [𝐁𝐚𝐡𝐚𝐠𝐢𝐚𝐧 𝟏].————Tahun 2008 merupakan antara 'mala…

Posted by Mohd Khairul on Isnin, 30 Mac 2020

———

Kini dalam tahun 2020… wabak Covid-19 telah melanda dan bakal meletuskan apa yang selama ini mungkin terkawal.

Dengan berjalannya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita bakal menyaksikan lebih banyak perniagaan dan syarikat ditutup. Pemberhentian pekerja akan berlaku mungkin secara besar-besaran jika syarikat tidak lagi dapat menampung kerugian akibat penutupan dan pemberhentian operasi.

Pelan Rangsangan Ekonomi Rakyat

Pada ketika posting ini ditulis, kita sudah berada di hari terakhir fasa 1, PKP dan fasa kedua akan bersambung sehingga 14 April 2020.

Pada masa ini pengumuman bantuan terhadap rakyat telahpun diumumkan oleh kerajaan di bawah Pelan Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat berjumlah RM250Billion (termasuk pengumuman pertama bernilai RM20 Billion).

Antara yang diumumkan ialah bantuan kepada rakyat dengan pendapatan sehingga RM8,000 iaitu pendapatan isi rumah bawah RM4,000 (bantuan RM1,600) dan kedua pendapatan RM4,000 – RM8,000 (bantuan RM1,000). Beberapa bantuan lain untuk golongan bujang, pelajar IPT, pencen, PKS dan korporat juga diumumkan dalam pelan yang mengandungi 3 matlamat.

Antara lain yang menarik perhatian adalah pengumuman Bank Negara Malaysia (BNM) dan juga agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) yang membenarkan bank-bank dan pembiaya di bawah seliaan masing-masing untuk memberi penangguhan bayaran pinjaman secara automatik.

Ini pastinya berita baik untuk semua rakyat tetapi ia hanya bersifat sementara dan cukup untuk membantu kelangsungan hidup dalam tempoh pendek mungkin untuk 2-6 bulan malah sesetengah mereka masih lagi tersepit khususnya golongan B40 yang bergantung pada pendapatan harian dan tiada pinjaman yang perlu mereka tangguhkan.

Dari perspektif ini, terlalu banyak yang perlu dilakukan oleh kerajaan yang pastinya menjadi bebanan besar yang perlu ditanggung.

Impak Terhadap Sektor Komersial Khususnya Peruncitan

Suka atau tidak… situasi sukar ini telah berlaku dan mungkin akan berpanjangan kesannya yang boleh menyebabkan kerugian berbillion ringgit.

Pada masa ini apa yang telah dilaporkan adalah kerugian industri pelancongan melebihi RM9 Billion. Industri dan sektor-sektor lain seperti pertanian, perusahaan, pemajuan hartanah masih belum dapat diasses sepenuhnya dan terdapat kemungkinan ianya mungkin bernilai ratusan billion ringgit.

Berita terbaru melaporkan pekebun sayur di Cameron Highlands kerugian sehingga RM1juta sehari. Sayur-sayur yang biasanya dihantar keluar sebanyak 60 lori sehari kini hanya 10 lori sahaja. Selebihnya akan diberikan percuma kepada rumah kebajikan, anak yatim dan orang tua atau mungkin terpaksa dibiarkan rosak begitu sahaja.

Antara kerisauan utama adalah terhadap sektor peruncitan yang mana merupakan barisan hadapan dalam proses rantaian bekalan sebelum sampai ke pengguna. Apabila kedai-kedai perlu ditutup dalam tempoh PKP ini, secara langsungnya semua pendapatan mereka yang berkait akan terjejas iaitu pemilik perniagaan, pekerja dan juga pembekal.

Pemilik perniagaan mungkin terpaksa terus menanggung kos perniagaan yang berterusan seperti sewaan, hutang kepada pembekal, gaji pekerja dan bayaran wajib seperti caruman KWSP dan SOCSO. Walaupun caruman boleh ditangguhkan, kos tersebut tetap perlu ditanggung pada masa akan datang dan sekiranya tiada pendapatan yang boleh dijana semula atau perniagaan tidak kembali pulih seperti sediakala selepas PKP maka jalan terakhir adalah menutup perniagaan sekiranya tidak dapat terus menampung kos perniagaan.

Tempoh moratorium 6 bulan automatik yang diberikan oleh bank dan sesetengah pembiaya mungkin memberikan kelegaaan dan membantu sesetengah pihak. Selain itu, subsidi upah juga diumumkan kepada majikan tetapi ianya bersyarat, iaitu RM600 untuk pekerja dengan gaji dibawah RM4,000 untuk tempoh 3 bulan dan pernigaan menunjukkan penurunan 50% serta tidak dibenarkan memberhentikan pekerja.

Sekiranya sesebuah perniagaan mempunyai majoriti pekerja dengan gaji di bawah RM4,000 seperti bidang peruncitan dan tiada pendapatan yang dijana maka sudah pasti majikan perlu menanggung kerugian jika situasi PKP berlanjutan.

Mungkin selepas tamat tempoh PKP nanti – selepas hampir 1 bulan tidak beroperasi, diharapkan perniagaan akan dapat beroperasi seperti biasa dan mejana kembali keuntungan.

Namun setakat ini tiada siapa yang dapat menjangkakan sama ada PKP akan tamat pada 14 April atau mungkin akan dilanjutkan untuk tempoh yang lebih panjang. Sekiranya kes-kes baru pesakit Covid-19 terus meningkat maka terdapat kemungkinan ianya akan dilanjutkan dan ini bermakna kesan terhadap sektor komersial bakal menjadi lebih besar dan kerugian terhadap perniagaan akan menjadi semakin tinggi.

Jika ini berlaku kemungkinan akan terdapat lebih banyak perniagaan kecil perlu ditutup dan lebih ramai pekerja akan terpaksa diberhentikan kerja.

Ikuti sambungan Impak wabak Covid-19 dan PKP ini terhadap sektor hartanah lain dalam [Bahagian 3].

 

Kegawatan Ekonomi, ‘Housing Bubble’ dan Pasca Covid-19 [Bahagian 1]

0

Artikel ini dikongsi semula dari posting asal MOHD KHAIRUL di Facebook beliau.

————–

Tahun 2008 merupakan antara ‘mala petaka’ besar dalam ekonomi dunia di mana kegawatan berlaku mengakibatkan ramai kehilangan pekerjaan.

Walaupun Malaysia tidak teruk terkesan pada waktu itu, kesan dari kegawatan ekonomi pada masa tersebut mengakibatkan banyak korporat di AS dan Eropah seperti bank-bank dan syarikat insurans ditutup atau diselamatkan oleh kerajaan untuk terus kekal dan beroperasi.

Punca utama kegawatan pada masa itu yang dikenali sebagai ‘sub-prime mortgage crisis’ berpunca daripada ‘housing bubble’ dimana lebihan bekalan yang sgt tinggi utk rumah berbanding permintaan dan mudahnya bank dan syarikat kredit memberikan pinjaman bermula sejak 2005.

Apabila letusan ini berlaku, akhirnya rumah-rumah mengalami kejatuhan nilai dan bank-bank dan pembiaya yang memberikan pinjaman mulai panik kerana pinjaman yang diberikan oleh pembiaya ini sesetengahnya berasaskan pembiayaan ‘sekuriti’ atau bon bersandarkan mortgage/gadaian hartanah.

Seterusnya apabila ramai kehilangan pekerjaan disamping hutang domestik yg tinggi melebihi 100%, pinjaman rumah mula tidak dibayar dan lelongan kian meningkat. Ini mengakibatkan kesan berganda dan sekuriti atau bon tersebut seterusnya kehilangan nilai mengakibatkan bank menanggung kerugian besar dan terpaksa memfailkan kebankrapan seperti Lehman Brothers, sebuah bank pelaburan berusia lebih 100 tahun.

Pada masa itu di Malaysia…. syarikat-syarikat yang mempunyai hubungan langsung dengan syarikat yang terlibat mula mengalami kesan dan berlaku penutupan syarikat, pengecilan operasi dan bajet operasi dikurangkan.

Tahun 2008 menyaksikan di mana saya sendiri melihat bagaimana syarikat di tempat saya bekerja terpaksa memberhentikan semua kakitangan dari Pengarah Urusan sehinggalah Pengurus Pejabat dan pentadbiran kecuali saya yang ketika itu menguruskan penilaian dan pengurusan aset. Alasannya kerana saya tahu dan menguruskan majoriti operasi syarikat dan tugas lain boleh diambilalih. Tugas2 mereka yg diberhentikan tersebut sebahagiannya diserah kepada saya dan sebahagiannnya dipindahkan ke cawangan lain seperti di Bangkok dan Tokyo.

Kembali ke masa kini……2020

Apa yang kita sedang lalui dan bakal saksikan?

Kebanyakan pakar bersetuju bahawa kegawatan ekonomi mungkin berlaku sekali dalam tempoh 10 tahun. Jika kita ambil tarikh 2008-2009 yg saya ceritakan di atas… seharusnya ia telah berlaku sekitar 2018-2019.

Adakah ia telah berlaku?

Jawapan saya.. Ya… ia telah bermula..tetapi dalam skala yang kecil yang mungkin ramai diantara kita tidak perasan.

Di Malaysia, lebihan penawaran rumah telah berlaku mengakibatkan pasaran hartanah menjadi perlahan dan memberi kesan kepada pemaju, dan juga ekonomi negara.
Bank-bank dan juga syarikat berkaitan minyak dan gas telah memberhentikan pekerja dan ekonomi juga terjejas dengan ketidakstabilan politik.

Kini dalam tahun 2020… wabak Covid-19 telah melanda dan bakal meletuskan apa yang selama ini mungkin terkawal.

Dengan berjalannya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita bakal menyaksikan lebih banyak perniagaan dan syarikat ditutup. Pemberhentian pekerja akan berlaku mungkin secara besar-besaran jika syarikat tidak lagi dapat menampung kerugian akibat penutupan dan pemberhentian operasi.

Apakah impak seterusnya pada hartanah dan ekonomi?

Ikuti sambungan [BAHAGIAN 2] di sini:-

Kegawatan Ekonomi, ‘Housing Bubble’ dan Pasca Covid-19 [Bahagian 2]

Pautan lain:-

https://www.facebook.com/mk.tipshartanah/posts/3188286774515340

 

Ejen hartanah haram diserbu

0

KUALA LUMPUR: Institut Ejen Hartanah Malaysia (MIEA) menghargai dan memberikan sokongan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Lembaga Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta (LPEPH) atas serbuan yang dilakukan baru-baru ini ke atas sebuah syarikat yang didakwa menjalankan perniagaan agensi hartanah yang tidak sah.

Presiden MIEA, Lim Boon Ping, berkata bentuk tindakan sedemikian diperlukan dan institut itu berharap LPEPH mengambil langkah yang ketat berikutan terdapat ribuan perniagaan dan ejen hartanah lain yang disyaki tidak sah di seluruh negara.

“Terdapat individu dan syarikat pemasaran projek yang tidak sah dan bertindak sebagai broker haram dalam penjualan tanah, mereka yang melakukan urus niaga sewa atas nama menyediakan premium insurans, dan banyak lagi.

“Ia adalah langkah besar oleh bahagian jenayah komersial PDRM untuk bertindak ke atas aktiviti yang menyalahi undang-undang ini dengan menyiasat dan mendakwa mereka di bawah Seksyen 30A dan Seksyen 30 Akta Penilai, Pentaksir, Ejen Harta Tanah dan Pengurus Harta,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebagai sokongan kepada usaha LPEPH dan PDRM, MIEA turut melancarkan kempen kesedaran awamnya sendiri iaitu #MYREALAGENT untuk mendidik orang ramai mengenai bahaya menggunakan broker yang tidak sah dan manfaat menggunakan ejen hartanah dan perunding berdaftar yang profesional, terlatih dan mahir.

Maklumat lanjut boleh didapati di www.myrealagents.com atau di platform media sosial seperti Facebook dan Instagram @MYREALAGENTS. – Bernama

Cost saving purchases via auction

0

KUALA LUMPUR: Malaysia’s auction market is booming as properties are usually offered below market prices, auctioneer Ng Chan Mau & Co Sdn Bhd said.

Ng Chan also said the evolvement of online publicity had increased public awareness on the industry.

Its business director Low Chee Hian said Bank Negara Malaysia’s move to reduce its Overnight Policy Rate by 25 basis points from 2.75 per cent to 2.50 per cent on March 3 had boosted investors interest in properties.

“Auctions can boost property demand as people opt for cost-savings purchases amid tough market,” he said at a press conference in conjunction with RHB Bank Mega Auction Fair here today.

Auctions also provide access to products information for bidders while promoting a straightforward transfer of ownership, Low added.

He, however, cautioned newbies to contact and obtain accurate information directly from reputable auctioneers to avoid any unfortunate circumstances.

Ng Chan expects RM11 million sales would have been generated within two hours of the start of RHB Bank Mega Auction Fair today (Thursday).

Low said the bulk of the auction sales would have been contributed by properties (RM10 million) and vehicles (RM1 million).

He said there were a total of 150 onsite bidders and 50 e-bidders participating at Ng Chan’s Hybrid Auction fair for both properties and vehicles.

Hybrid Auction allows bidders to pay auction deposit online using FPX (Internet-based payment gateway), allowing real-time payments for online purchases and bid online from any location.

“We have 130 mixed-properties priced up to RM1 million and 80 cars priced between RM20,000 and RM80,000 were put on auction,” Low said.

He said bidders/purchasers can immediately proceed to change of ownership, upon “fall-of-hammer” for the (auction) once their sales were concluded.

“The auction is held at market value and subsequently prices can be reduced if there is no successful bidder or taker,” he added.

Bidders can also enjoy savings of up to 30 per cent subject to take up rates.

Low said reserve price which falls too low would attract more bidders to increase their biddings.

Ng Chan organises between 15 and 20 auction fairs monthly at its headquarters here with support from the banks and bidder support centres in Penang and Johor.

Alternatif pemilikan rumah

0

KERAJAAN sewajarnya mengambil langkah khusus dengan menerokai alternatif pemilikan yang lain bagi menangani isu pemilikan rumah dalam kalangan generasi muda.

Pengurus Pembangunan Perniagaan Putra Business School (PBS), Profesor Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff mencadangkan antaranya konsep sewa beli atau musharakah mutanaqisah.

Katanya, konsep itu tidak membabitkan sebarang pembiayaan kewangan daripada pihak bank tetapi ia dikendalikan pihak koperasi serta agensi perumahan kerajaan.

“Masih ramai yang tidak mampu memiliki rumah kerana pelbagai faktor seperti bank tidak meluluskan pinjaman, harga rumah terlalu tinggi, rumah mampu milik jauh dari tempat kerja dan tiada alternatif pinjaman yang tidak berasaskan riba.

“Dengan wujudnya alternatif ini, pembeli tidak akan dibebankan dengan kadar riba yang tinggi, harga rumah tidak dipengaruhi spekulasi dan syarikat hartanah pula tidak akan terus membina rumah mewah untuk pemilik asing,” katanya.

Dr Ahmed Razman berkata, kerajaan juga seharusnya mempertimbangkan semula pengumuman dalam Belanjawan 2020 yang membenarkan warga asing membeli rumah di Malaysia serendah RM600,000.

“Kerajaan sepatutnya memberi bantuan kepada koperasi untuk menyediakan rumah mampu milik kepada ahli dan limpahan ekonominya menjadi lebih meluas berbanding membantu pihak pemaju hartanah sedia maklum sudah mengaut keuntungan besar sebelum ini,” katanya.

Sementara itu, portal hartanah dalam talian, PropertyGuru berkata, antara cabaran anak muda pada masa kini adalah berkaitan dengan pendapatan, pengetahuan kewangan serta hartanah yang mampu milik.

“Dari segi pendapatan, meningkatkan kadar purata isi rumah di Malaysia adalah usaha jangka panjang yang mengambil satu tempoh masa agak lama untuk diselesaikan.

“Bagaimanapun, menerusi Belanjawan 2020, kerajaan sudah pun mengambil langkah untuk menanganinya dengan beberapa peruntukan bagi tenaga kerja dan ekonomi khususnya dalam fokus kepada transformasi pendidikan serta digital.

“Dari segi pengetahuan kewangan, ia turut dianggap penting kerana mempunyai pendapatan yang tinggi juga tidak cukup sekiranya tidak diuruskan dengan baik,” katanya.

‘Kekalkan dasar perumahan mampu milik’

0

KUALA LUMPUR: Dasar perumahan yang telah dilaksanakan kerajaan sebelum ini perlu dikekalkan, di sebalik kemelut politik tempatan ketika ini, kata Presiden Institut Ejen Hartanah Malaysia (MIEA), Lim Boon Ping.

Katanya, inisiatif Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dilihat berjaya memacu sektor perumahan tempatan, khususnya membabitkan kediaman mampu milik.

“Kami mengharapkan tiada perubahan (dasar) kerana langkah dan inisiatif yang dilaksanakan kerajaan (terdahulu) cukup komprehensif.

“Kerajaan mengawal harga kediaman, namun yang baiknya, ia memacu pasaran dengan memberi pelbagai insentif terutama kepada pembeli rumah pertama dan pembeli kediaman mampu milik” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas majlis perasmian Sidang Kemuncak Konvensyen Tahunan Hartanah Malaysia (MAREC) di sini, hari ini.

Boon Ping berkata, impak kecelaruan politik ke atas pasaran hartanah tempatan masih terlalu awal untuk dinilai, namun MIEA kini dalam proses melaksanakan kaji selidik ke atas 400 responden merangkumi ejen, perunding dan pemaju hartanah.

“MIEA sedang membuat kaji selidik untuk mendapatkan maklumat lebih komprehensif sebelum hasilnya diumumkan dalam tempoh satu atau dua minggu lagi,” katanya.

MIEA hari ini melancarkan kempen kesedaran awam pertamanya dikenali sebagai #MYREALAGENTS bersempena Sidang Kemuncak MAREC.

#MYREALAGENTS dibangunkan untuk meningkatkan kesedaran awam terutama pembeli rumah pertama dan penyewa tentang keperluan memilih ejen berdaftar atau perunding hartanah untuk mengelakkan tertipu dengan broker haram.

Mah Sing lancar kempen ‘Eazy To Own’

0

KUALA LUMPUR: Mah Sing Group Bhd melancarkan kempen jualan ‘Eazy To Own’ yang merangkumi projek kediaman baharu dan sudah siap di seluruh negara.

Syarikat itu dalam satu kenyataan, berkata kempen itu menawarkan akses mudah dengan kos pendahuluan yang rendah, ketenangan fikiran dengan mengunci harga semasa, kemampuan melalui insentif dan penjimatan kepada pembeli yang mahu memiliki rumah yang ideal.

Kempen itu direka bagi menangani keperluan empat demografi utama dengan tumpuan yang spesifik.

Kumpulan pertama adalah golongan yang mahu membeli tetapi tidak mampu membayar pendahuluan yang tinggi.

“Golongan ini terdiri daripada belia dalam lingkungan usia 25-40 tahun yang membentuk tiga juta penduduk di seluruh Malaysia. Mereka bekerja di pusat bandar tetapi tinggal di pinggir bandar kerana masalah kemampuan.

“Kumpulan kedua terdiri daripada orang yang sedang menyewa. Ini terdiri daripada golongan pekerja berpendapatan rendah sehingga kumpulan profesional yang sentiasa bergerak, trend ini juga sedang menjurus ke arah golongan yang lebih muda iaitu daripada 25 sehingga 35 tahun,” katanya.

Demografi utama ketiga adalah mereka yang menghadapi kesukaran untuk mendapatkan kelulusan.

Kempen itu akan menyasarkan segmen B40 sehingga M40 yang lebih rendah, terutama yang berumur antara 30 dan 45, dengan pendapatan isi rumah mencecah RM6,000 sebulan.

Kumpulan keempat terdiri daripada pembeli rumah pertama yang lahir pada zaman milenium, moden dan berpendidikan dengan pendapatan individu sebanyak RM8,000 dan ke bawah.

Sementara itu, Mah Sing menyasarkan jualan sebanyak RM1.6 billion untuk 2020, dengan tumpuan utama kepada segmen perumahan mampu milik, memandangkan 84 peratus daripada sasaran jualan tahunannya adalah hartanah kediaman yang berharga di bawah RM700,000.

“Tinjauan dalaman kami mendapati kebimbangan utama pembeli adalah harga, kemampuan, lokasi dan reka bentuk yang kreatif atau praktikal.

“Oleh itu, kempen jualan kami ini menjadi maklum balas kepada kehendak pembeli, selaras dengan strategi pertumbuhan kami sebagai pemaju yang didorong oleh pasaran, yang mampu menjadi fleksibel dan pantas menyesuaikan diri dengan perubahan pesat dalam pasaran,” kata Pengasas dan Pengarah Urusan Kumpulan, Tan Sri Leong Hoy Kum.

-BERNAMA

HouzKEY – semua orang boleh miliki rumah sendiri

0

KUALA LUMPUR: Kos permulaan yang diperlukan untuk memiliki kediaman pada masa ini mungkin agak membebankan terutamanya kepada golongan yang baru mula bekerja dan keluarga muda.

Bagaimanapun, pemilikan rumah adalah satu keperluan kerana setiap orang memerlukan tempat untuk berteduh. Semakin lama anda bertangguh untuk membeli rumah, semakin tinggi cabarannya.

Umum mengetahui antara cabaran yang ada dalam proses pembelian rumah adalah kos permulaan yang tinggi yang mana masih ramai bakal pembeli yang tidak mempunyai simpanan untuk dijadikan 10 peratus untuk bayaran muka untuk membeli rumah.

Selain itu, akses kepada pembiayaan yang tipis disebabkan rekod kredit yang tidak mencukupi.

Menyedari kesukaran yang dihadapi, Maybank Islamic memperkenalkan kemudahan pelan pemilikan rumah, dikenali sebagai HouzKEY yang meneraju cara baharu untuk memiliki rumah.

Keunikan HouzKEY terletak kepada pembiayaan 100 peratus dan kos permulaan yang rendah iaitu hanya satu peratus kos pindah masuk sahaja.

Pelan itu juga menyediakan fleksibiliti dan keberkesanan aliran tunai.

HouzKEY direka khas untuk membantu bakal pemilik rumah yang berhadapan kesukaran disebabkan oleh kos permulaan yang tinggi.

Pelan itu juga disasarkan untuk pembeli rumah pertama, keluarga yang mahu menaiktaraf rumah disebabkan pertambahan ahli dan juga golongan profesional muda.

Di bawah pelan HouzKEY, ia menawarkan dua cara untuk memiliki rumah iaitu:

• Pertama, hartanah yang ditawarkan oleh pemaju terpilih termasuklah pelancaran baharu, hartanah dalam pembinaan atau yang sudah siap dibina.

• Kedua, hartanah yang disenaraikan untuk jualan oleh penjual individu di dalam platform maybank2own.com

HouzKEY kini menjalin kerjasama dengan pemaju terkemuka dan antara projek yang tersedia adalah di Kuala Lumpur, Selangor, Johor dan Pulau Pinang.

Untuk memohon pelan HouzKEY ini, terdapat beberapa kriteria utama yang harus dipatuhi seperti pemohon mestilah warganegara Malaysia dan berusia antara 18 hingga 70 tahun semasa permohonan dibuat.

Selain itu, pemohon juga tidak boleh mempunyai lebih daripada satu pembiayaan rumah pada masa permohonan dibuat dan pemohon juga boleh memasukkan sehingga tiga nama penjamin untuk meningkatkan kadar kejayaan permohonan HouzKEY.

Seperti pemilik rumah yang lain, pemohon HouzKEY juga diberikan kelonggaran untuk menjual semula hartanah yang dibeli kepada pihak ketiga. Sebagai pemilik kepada hartanah berkenaan, anda boleh menentukan sendiri harga jualan dan mendapat 100 peratus keuntungan jika ia lebih tinggi daripada harga yang dibeli dari Bank. Bagaimanapun, pemohon masih tertakluk kepada Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) berdasarkan tempoh bersama dengan HouzKEY.

Untuk sebarang pertanyaan dan bantuan lanjut, boleh layari www.maybank2own.com atau emel ke m2own@maybank.com.

Congak kemampuan sendiri

0

MILIKAN rumah pertama seharusnya dilihat sebagai prospek pelaburan masa depan berbanding memikirkan untuk didiami dalam jangka panjang.

Apatah lagi sering dikaburi dengan perasaan teruja iaitu pembelian rumah pertama adalah rumah ‘impian’ iaitu teres dua tingkat dengan keluasan lebih 1,400 kaki persegi dengan nilai pasaran lebih setengah juta.

Pengerusi Legasi Hartanah, Datuk Norhafiz Suleiman menyarankan supaya memikirkan pembelian hartanah kos rendah mahupun mampu milik sebagai aset pertama.

Katanya, pemilik atau pembeli hartanah hakikatnya mampu membeli hartanah pada harga berkenaan, namun sebaiknya memikirkan langkah pembelian rumah pertama sebagai satu pelaburan dan tidak fokus milikan rumah pertama untuk kediaman semata-mata.

“Saya merujuk kepada situasi yang rasional iaitu pada awal bekerja, gaji mula-mula biasanya rendah dan untuk memiliki rumah seperti teres atau kondominium pada harga pasaran ketika ini adalah luar daripada kemampuan.

“Namun tidak bermakna pada umur itu tidak boleh membeli kediaman, asalkan tahu selok-belok mengenai pelaburan dan tahu mana prospek hartanah berpotensi dari segi pasaran.

“Saya pernah ada klien sudah membeli rumah pertama pada usia 21 tahun dan ketika awal 30-an dia sudah mampu memiliki rumah kedua dan ketiga.

“Sebenarnya pembelian rumah pertama memadai rumah sekunder yang kos rendah atau kediaman mampu milik. Ia membantu milikan rumah kedua mahupun rumah impian menerusi formula tertentu,” katanya.

Tambah Norhafiz, perkara penting sebelum membuat pembelian hartanah pertama, individu itu perlu ‘mencongak’ terlebih dulu kemampuan selain membuat kira-kira komitmen bulanan dalam memastikan kewangan kukuh selain tidak terbeban dengan pembelian aset berkenaan.

“Ukur baju di badan sendiri, itu tip yang mudah dan kalau dengan pasaran ketika ini harga kediaman meskipun untuk unit kos rendah bagi kawasan yang mempunyai permintaan tinggi boleh melebihi nilai RM100,000.

“Tetapi jangan khuatir, berdasarkan pengamatan saya yang bertahun dalam bidang pelaburan hartanah tidak pernah melihat nilai bagi hartanah menurun sebaliknya ia akan menaik kerana adanya permintaan.

“Jadi dalam membeli hartanah itu, perlu juga meninjau beberapa aspek penting yang memberi nilai tambah kepada permintaan pasaran termasuk langkah seterusnya iaitu mungkin dengan menyewa untuk aliran tunai keluar masuk,” katanya.

Antara yang membantu menaikkan nilai sesuatu hartanah itu, menurut Norhafiz tentu sahaja melihat kepada permintaan berdasarkan lokasi selain infrastruktur, jenis dan suasana kejiranan di situ.

“Lokasi yang strategik antara penilaian pertama kerana itu menjadikan sesuatu hartanah mempunyai permintaan dalam pasaran.

“Kawasan Pasir Gudang umpamanya menjadi lokasi industri, meskipun terkesan baru-baru ini dengan pencemaran sisa kimia, kadar sewaan atau nilai hartanah masih kompetitif dan mempunyai permintaan.

“Andainya pembeli mencari hartanah pertama di kawasan ini, rasanya pulangan melebihi daripada jumlah bayaran pembeli pada bank. Ini juga boleh kontra dengan komitmen untuk perancangan hartanah kedua dan seterusnya,” katanya.

Sementara itu, buat pemilik kediaman, Azra Ali, 25, tidak menolak membeli rumah pertama untuk pelaburan berbanding terus memiliki rumah impian.

“Saya sukakan sesuatu lebih kurang berisiko apatah lagi gaji tinggal di bandar diperuntukkan untuk pelbagai komitmen termasuk bayaran pinjaman pengajian dan ansuran kenderaan.

“Untuk rumah pertama saya beli kediaman kos rendah dengan ansuran RM650 kepada bank. Tetapi, disebabkan saya masih bujang, saya sewakan dua bilik kepada orang luar.

“Bukan sahaja dapat meringankan bebanan komitmen bulanan, saya dapat merancang untuk pembelian rumah lebih selesa dan sesuai untuk perancangan apabila berkeluarga kelak,” katanya.

Inisiatif kerajaan rancakkan sektor hartanah

0

KUALA LUMPUR: Kajian semula cukai keuntungan harta tanah (RPGT), penurunan harga ambang pemilikan asing kepada RM600,000 bagi unit hartanah bertingkat tidak terjual di kawasan bandar dan pengenalan skim pembiayaan ‘sewa untuk miliki’ akan merancakkan sektor hartanah tempatan tahun ini.

Pengarah Eksekutif Knight Frank Malaysia, Judy Ong Mei Chen, berkata inisiatif di bawah Belanjawan 2020 yang akan dilaksanakan tahun ini bakal merangsang kekurangan yang terdapat dalam pasaran hartanah ketika ini.

“Kajian semula tahun asas bagi RPGT berkemungkinan akan memberi impak positif, yang mana akan merendahkan kenaikan cukai pelupusan hartanah sekali gus merancakkan aktiviti dalam pasaran sekunder.

“Langkah menurunkan harga ambang pemilikan asing bermula tahun ini pula akan mengurangkan unit hartanah tidak terjual bagi jenis kondominium dan apartmen di kawasan bandar yang terpilih.

“Dengan minat yang tinggi dalam program Malaysia My Second Home (MM2H) terutama daripada peserta Hong Kong, China, Taiwan menyaksikan Kementerian Pelancongan, Seni dan Kebudayaan (MOTAC) mengambil langkah pantas dalam kelulusan prosedur menjadi inisiatif penting kepada pasaran,” katanya dalam laporan separuh kedua 2019 Knight Frank.

Beliau berkata, Knight Frank melihat lebih banyak pemaju hartanah melakukan pembaharuan dalam melaksanakan automasi rumah pintar dan hijau bagi mempromosikan kehidupan lebih pintar.

Sebagai contoh, Mei Chen berkata, Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang dilaksanakan tahun lalu berjaya menjual 28,000 unit kediaman bernilai RM21 bilion setakat November tahun lalu.

Firma perunding hartanah, Knight Frank Malaysia dalam laporan separuh kedua 2019 mendapati HOC yang berakhir 31 Disember lalu menjadi pilihan pembeli dan pemaju.

“Sejumlah hartanah bernilai RM21 bilion berjaya dijual setakat November tahun ini dan ia melepasi sasaran jualan yang ditetapkan iaitu RM3 bilion.

“Paras lebih tinggi dalam aktiviti pasaran dipacu oleh pelaksanaan HOC yang berlanjutan sehingga 31 Disember lalu,” katanya.