Sedikit info mengenai lelong..

0
85

Beberapa hari kebelakangan ini sememangnya begitu sibuk sekali bagi saya.. dengan pelbagai agenda mengenai lelongan hartanah serta kerja-kerja yang perlu dibereskan sebelum menjelang tahun baru membuatkan masa saya untuk menghantar posting ke blog ini amat terhad.. walau bagaimanapun demi pengunjung setia blog saya ini, ingin saya kongsikan sedikit bersama anda mengenai satu perkara yang jarang atau kurang diambil berat oleh pembeli hartanah di lelongan awam khususnya pembeli kali pertama.

Banyak yang telah diberikan mengenai panduan bagaimana untuk membuat bidaan semasa lelongan tetapi amat kurang yang mengingatkan kepada anda bahawa terdapat beberapa perkara kecil tetapi BESAR kesannya yang jika anda tidak lakukan akan memberikan kesan kepada anda termasuklah kerugian masa dan wang.

Apa yang saya ingin kongsikan di sini ialah mengenai pengalaman seorang kenalan saya yang mahu menyertai bidaan lelongan awam.  Beliau hanya mengetahui mengenai lelongan tersebut hanya pada saat akhir iaitu 2 hari sebelum lelongan.  Tidak banyak yang beliau tahu mengenai lelongan kerana ini merupakan kali pertama beliau ingin menyertainya.  Antara isu menarik yang ingin saya kongsi adalah permintaan bayaran komisen daripada ejen hartanah sebagai wakil pembida.  Beliau telah diminta oleh ejen yang tidak bertanggunjawab tersebut untuk membayar RM2,500 jika ingin membida hartanah tersebut.  Nasib baik beliau sempat bertanyakan kepada saya untuk kepastian dan saya terus menyatakan kepada beliau bahawa bayaran tersebut tidak sepatutnya dibayar kerana ejen adalah dibayar oleh bank melainkan di dalam sesetengah kes yang amat kecil di mana anda sendiri yang mengarahkan ejen mendapatkan hartanah (amat jarang sekali). Selain itu banyak juga perkara  yang dapat beliau selesaikan termasuklah isu hakmilik, penilaian dan juga pelelong.

Itu baru sahaja satu perkara kecil yang ramai tidak mengetahui, terdapat kes lain di mana pembeli (pembida) telah membeli hartanah lelong yang terdapat kaveat di dalam hakmiliknya.  Ini bermakna pindahmilik memang tidak dapat dilakukan (teramat tipis) disebabkan sekatan kaveat tersebut dan tentunya tidak banyak yang boleh dilakukan oleh pembeli selagi kaveat masih wujud. Setelah hampir setahun berlalu, dan sememangnya pembeli tidak dapat mengeluarkan kaveat walaupun dengan memohonnya di mahkamah (atas sebab-sebab tertentu), pembeli akhirnya putus asa dan bercadang untuk menarik balik niat untuk membeli hartanah berkenaan atas alasan kaveat tersebut.

Ini telah menyebabkan beberapa isu berlaku, pertamanya pembeli berisiko untuk kehilangan wang deposit dan juga yang pasti banyak masa dan kos lain telah terbuang.  Mengapa pembeli berisiko kehilangan wang deposit sedangkan ianya bukan masalah yang disebabkan oleh pihaknya?  Ini jarang berlaku tetapi boleh berlaku apabila bank menyatakan bahawa di dalam pengistiharan jualan telah dinyatakan bahawa hartanah berkenaan terdapat kaveat dan bakal pembeli seharusnya bertanggungjawab terhadapnya jika membeli.  Masalah? Memang masalah.. tetapi di sinilah perlunya anda memberikan sedikit perhatian semasa membeli hartanah (bukan sahaja hartanah lelong) kerana anda boleh terperangkap dengan perkara-perkara sebegini yang merugikan.

Sebaiknya lakukan sedikit kerja semakan atau dapatkan nasihat daripada mereka yang berpengalaman sebelum membuat sebarang keputusan.. kerana di dalam hartanah ianya boleh menyebabkan kerugian yang bukan sedikit tetapi berjumlah ribuan ringgit kepada anda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here